Ezeket az elektromos fűtésről mindenkinek tudnia kell

A honlapunkon megjelenő bejegyzésekkel, a termék oldalakkal és a szakembereink folyamatos segítségével is arra törekszünk, hogy az elektromos fűtés iránt érdeklődők minél egyszerűbben hozzájussanak a szükséges tudáshoz. Az az igazság, hogy ebben nincs könnyű dolgunk, mert nem csak a köztudatban kering rengeteg téves információ, hanem gyakran a szakma is hibásan használ fontos kifejezéseket. Ezért most szeretnénk tiszta vizet önteni a pohárba, így most ebben a cikkben összegyűjtöttünk minden olyan általános kérdést, melynek helyes megválaszolása szükséges ahhoz, hogy meghozza a megfelelő döntést.  Önnek valóban elektromos fűtésre van-e szüksége? Melyik eszközt érdemes választania? Valamint egészen pontosan bemutatjuk a nálunk kapható három elektromos fűtés típusokat.

Elsőnek tisztázzuk mi is az az elektromos fűtés.

Az elektromos áramot egy erre alkalmas egységgel (ellenállás huzal, fűtő betét) segítségével hővé alakítjuk át. Az energiát az elektromos áram biztosítja. A fűtőtesteken belül, a hőleadás szempontjából mi három kategóriára osztjuk őket. Azt tapasztaljuk, hogy ezt a három kategóriát keverik az ügyfeleink. Mind a három fűtőtest más-más igényeknek képes megfelelni.

A három kategória:

  • Fűtőpanel
  • Konvektor
  • Radiátor

 

A fűtési típusokkal később mindenképpen megismerkedünk, de előbb szeretnénk néhány fontos kérdést még tisztázni.

Az elektromos fűtés legfőbb előnyei

Az elektromos fűtés biztonságos, gyors és tiszta. A kiépítése és a használata is roppant egyszerű, nincs szükség bontásra vagy építésre, ezért nincs is kosz. A bürokrácia végtelen útvesztőjével sem kell szembe néznünk. Üzemeltetés közben sem kell kosszal számolnunk, nagyon kényelmes és valóban biztonságos, hiszen nem kell szén-monoxid-mérgezés esetleg gázrobbanás miatt aggódni.

Mikor érdemes elektromos fűtést választani?

  • Azokban az egyedi esetekben, ahol nem lehet megoldani a kémény kiépítését, hiszen az elektromos fűtéshez csak egy konnektorra van szükség.
  • Babaszobában, ahol állandó hőmérsékletre és egy biztonságos, csendes és precíz eszközre van szükség. Az elektromos fűtőtesteknél használt termosztátok segítségével egészen pontosan tudjuk szabályozni a hőmérsékletet.
  • Egy kisebb alapterületű (30-50 m2)lakást szeretne fűteni, mely esetben a gáz bevezetése vagy cserépkályha kiépítése nem lenne gazdaságos megoldás.
  • Kiváló kiegészítő hidegebb helyiségekben.
  • Abban ah esetben, ha a fürdőszobát szeretné gyorsan felmelegíteni.
  • Amikor nem folyamatosan lakja vagy használja az épületet vagy helyiséget – például, garázs, nyaraló, sufni esetén. Ezekben a helyiségekben az elektromos fűtést nem kell téliesíteni, ráadásul, egy fagymentesítő funkcióval ellátott eszköz a helyiségeben folyamatosa 7 °C körüli hőmérsékletet tart.

Mekkora teljesítményű eszközre van a legideálisabb az Ön számára?

Ezen a ponton sokan követnek el egy alapvető hibát: túl kicsire tervezik a fűtésrendszer méretét. Ennek általában takarékossági okai vannak, hiszen azt gondolják, hogy a kevesebbet fogyasztó fűtőtestek kisebb költségeket is jelentenek majd. Csak, hogy ez nem minden esetben igaz. Egy a ház kapacitásaihoz mérten túlságosan kicsi fűtőtestnek nagyon sokat kell dolgozni, hogy elérje a megfelelő hőmérsékletet. Amíg egy nagyobb kapacitású fűtési rendszer sokkal kevesebb munkaórával képes ugyan azt a hőmérsékletet elérni. Ebben az esetben pedig a technológiát kezdik el hibáztatni, pedig lehet, hogy csak valamivel nagyobb teljesítményű eszközt kellett volna választani. Lássuk, hogyan tudjuk egyszerűen és gyorsan kiszámolni mekkora eszközre lesz szükségünk.

Természetesen a helyiség mérete és szigetelése is befolyásolja a döntést, de ebben az esetben tegyük fel, hogy a helyiség jól szigetelt.

Vagy lehet alapterület x 100 W

Egy példa, hogy könnyebben érthető legyen:

pl (4m x 5m x 2,5m) x 35 W =  1750 W Választott teljesítmény: 2000 W.

A végeredményt érdemes felkerekíteni, attól nem kell tartani, hogy ezzel túlméretezi a fűtést, hiszen az elektromos fűtések önszabályozók (beépített termosztát segítségével szabályoznak ), lekapcsolnak a kívánt hőmérséklet elérésekor. Ez azért érdekes, mert egy kisebb eszköznek egész nap menni kellene, míg egy nagyobb gyorsabban felmelegíti a helyiséget és ezután lekapcsolhat. Ez fogyasztás természetesen magasabb, de jól szigetelt épület esetén ez a megtermelt hőmérséklet sokáig bent marad, így a költségek biztosan nem lesznek magasabbak, mint egy kisebb eszköznél viszont a komfortérzete jobb lesz.

Bírni fogja az otthonom áram hálózata a terhelést? Mennyi amperre van szüksége a rendszernek?

Osszuk el a kiszemelt fűtőtest teljesítményét (Watt) 230 Volttal (ez a hálózati feszültség hazánkban), így megkapja, mennyi Amper szükséges, hogy a készüléket üzemeltethesse.

Amennyiben nem tudja, Önnek mennyi Amper áll a rendelkezésére otthona villanyhálózatán nézze meg a villanyóra alatti főbiztosítékon. Ezen fel van tüntetve egy B vagy C betű, ami után láthat egy számot, ez lehet 16, 22, 25 vagy 32.

Például: ha Önnek 25 Amper áramerősség áll rendelkezésére, akkor összesen 22 Amper x 230 Volt = 5750 Wattal terhelheti az otthona elektromos hálózatát. Ha magasabb szükséglete van, például fűtés közben még mosni és porszívózni is szeretne, és ezek együttes értéke meghaladja az 5750 Wattot, akkor a biztosíték leold.

Ezekkel az adatokkal kell dolgozni tervezés közben, de érdemes egy szakértő véleményét is kikérni, hogy a konkrét igényekhez tudjuk igazítani a fűtési rendszert. A fűtési rendszer rossz méretezése nem csak kellemetlenségeket okoz, hanem nagyon sok pénzt kihúzhat a pénztárcájából.

Egy ilyen viszonylag kis méretű berendezés komolyan képes lesz kifűteni az otthonomat?

Ne legyen megtévesztő a méret, mert ezek az eszközök sokkal erősebbek, mint amekkorák. A kis méretükre tekintsen inkább előnyként, mint hátrányként, hiszen így legalább bőven marad hely a bútoroknak, dekorációs tárgyaknak. Az elektromos fűtőtestek közel 100%-os hatásfokúak, vagyis az összes elektromos energiát hővé alakítják át. A gázfűtéses rendszerben a kéményen át távozó füstgázzal az energia egy része kárba veszik.

Ez csak kiegészítő megoldás vagy elsődleges fűtésnek is jó?

Elsődleges fűtési megoldásként is lehet rá gondolni, hiszen egy megfelelően kiépített elektromos fűtési rendszer képes kifűteni akár egy tornatermet is. Bár hazánkban még nem annyira népszerűek az elektromos fűtési rendszerek, de sok országban már fölényben vannak a nálunk még hagyományosnak számító technológiákkal. Szerencsére ezt egyre többen látják be, hiszen az elektromos fűtések a jövő megoldásai. Napelemekkel kombinálva akár ingyen vagy szinte ingyen is fűtheti otthonát. Nem sok más fűtési megoldás mondható el ez.

Jó tulajdonságai közé tartozik még hangtalan működése, így a kisgyermekek szobájában is kiváló választás. Semmi nem kattog, zörög, morog, zakatol a használata közben, és teljesen stabilan tartja a beállított hőmérsékletet.

Kiváló kiegészítésnek kandalló vagy cserépkályha mellé is. Aki használt már ilyen fűtési megoldásokat is az tudja, hogy bár nagyon kellemes meleget adnak, de ha az ember néhány óráig nem fordít rájuk figyelmet, akkor kihűlnek, így a ház vagy lakás hőmérséklete is lecsökken. Azonban az elektromos fűtésekkel nagyon jól meg lehet szüntetni az ilyen kellemetlen időszakokat.

Következő nagy előnye, hogy kialakításának köszönhetően (mivel ezekben a fűtőtestekben nincs vörösen izzó fűtőszál), nem tud rátelepedni a por, ami a hagyományos fűtések esetében megéghet. Elektromos fűtés esetén nincs ilyen probléma.

Kiegészítőkre is szükség lesz az elektromos fűtéshez?

Nincs szükség semmilyen kiegészítőre mindössze  bedugja a készüléket a konnektorba (vannak termékek, melyekhez nem tartozik a dugvilla, így előbb ezt fel kell szerelni) beállítja, milyen meleget szeretne a helyiségbe, és kényelmesen hátradőlhet. Igazán egyszer, nem igaz?

A fürdőbe is szerelhető radiátor?

Ennek semmi akadálya, ha betartja az előírásokban szereplő távolságot a fröccsenő víztől.  Azonban a törölközőket nem szabad az elektromos radiátorokra helyezni. De erre is van kiváló megoldás, hiszen törülközőszárító radiátorok is kaphatóak.

A fürdőszobába jobb, ha 50%k-kal nagyobb teljesítményű fűtőtestet választunk, hogy gyorsabban és magasabb hőfokra melegítse be a helyiséget.

Vannak rejtett költségek az elektromos fűtések használatánál, beszerelésénél?

Nincs! Az elektromos fűtésnél nincs szükséges éves karbantartásra, nem kell átnézetni szakemberrel, mindössze évente kétszer porszívóval kitisztítani. Ráadásul az elektromos fűtőtestek élettartalma jelentősen hosszabb, vagyis nem éri kellemetlen meglepetésként, mint más megoldásoknál, esetében amikor néhány éven belül már szerelőt is kell hívni.

Elértünk a cikk elején beharangozott részhez, mélyebben megismerkedhetünk az elektromos fűtőtestek nálunk kapható három kategóriájával.

Hogyan különböztethetjük meg a konvektort, a radiátor és a fűtőpanelt

A konvektor esetében a fűtőelemen áthaladó hideg levegő felmelegszik és a konvekció következtében cirkulál a lakás helyiségében. A fűtőpanel a nagyméretű alumínium fűtőtestnek és a perforált takarólemeznek köszönhetően sugárzó panelként is működik. A radiátorok esetében kellemes, egyenletes hőleadással érhető el a maradéktalan komfort. A hőmérséklet változására gyorsan reagálnak nem hűlnek le lekapcsolás után, így még egy jó ideig sugározzák a meleget.

Elektromos fűtőpanel

Eurovill Profi elektromos fűtőpanel
Elektromos fűtópanel

Fő elemei:

– Megnövelt felületű préselt alumínium fűtő panel

– Fém ház

– Precíz digitális termosztát (0,1 C a kapcsolási pontosság)

– Ennél a készüléknél a hő leadás nem csak konvekció útján jön létre, hanem a megnövelt fekete-hő leadó felületnek köszönhetően sugárzás útján is (fekete sugárzó).

– A hő leadás nagyobb arányban a konvekció útján kerül a helyiségbe. Az infra sugárzásnak köszönhetően, jobb a komfort érzet, erősebb a hőérzet a panel közelében. A sugárzásnak köszönhetően magas belmagasságú helységekben (több, mint 3 m) kifejezetten ezt a terméket ajánljuk.

Működési elve:

Két hőleadási mód, konvekció és sugárzás az alumínium fűtőegységen keresztül, ami a fűtőtest első felén található. A sugárzás, csak úgy, mint a nap, felmelegíti a tárgyakat, embereket, falakat amik utána visszasugározzák a meleget.

Elektromos konvektor

Elektromos konvektor

Fő egységei:

–              Fém ház

–              Termosztát (0,5 C a kapcsolási pontosság)

–              Elektromos fűtő betét alumínium hő leadó bordákkal

A bordák esetében fontos, hogy nagy felületűek (gyors, hatékony felmelegítésért; jó hőátadás miatt), és tagoltak legyenek (hő tágulás miatt, ha tagolt nem pattog a melegedés hatására).

Működési elve:

Az alsó beömlő nyíláson beáramlik a hideg levegő, a bordákon áthaladva felmelegszik majd a meleg levegő a kivezető nyíláson távozik. Ez pedig elindít egy levegő áramlást azaz konvekciót. A hő közvetítő közege a levegő. Ennek a légmozgásnak köszönhetően a helyiség levegője hamar felmelegszik.

Az Atlantic konvektor fő jellemzői:

–              Gyors felfűtés

–              Gyors szerelés

–              Könnyű használat

Nem csak egy fajta termosztáttal rendelhető. A termék megvásárolható mechanikus, elektronikus, valamint programozható termosztátokkal, így abszolút a saját igényeihez szabhatja a fűtését. Mobil készülékként is használhatjuk egy tartóláb felszerelésével.

Hová ajánljuk?

Minden típusú helységbe bátran használható, ahol a levegő szabadon tud áramolni.

Elektromos radiátor

Elektromos radiátor

Működési elve:

Sokak szerint ez a legkényelmesebb fűtési eszköz, hiszen a megtermelt hőt eltárolja valamilyen közegben (nagy tömegű fém, folyadék). Az ilyen módon tárolt hő a lekapcsolás után egyenletesen távozik biztosítva a kellemes meleget. Fő hő-átadási módja; a lágy infravörös sugárzás, és kisebb részben a konvekció, ezáltal egy kényelmes, kellemes fűtést kapunk. A lassabb felfűtést elkerülendő, a radiátorokat kiegészítik az első oldalon közvetlenül a ház alá beépített gyors hő leadásra alkalmas elemekkel (fűtőkábel, fűtő film), így kombinálva a konvektorok előnyét is. Ennek köszönhetően minden élethelyzetben kényelmes és előnyös megoldás!

Hová ajánljuk?

Minden helyiségben kiválóan használható.

Ön is biztosan látja már, hogy a három különböző eszköz három különböző fűti fel a helyiségeket, így teljesen más igényeket tudnak kielégíteni. Ezért szeretnénk hangsúlyozni, hogy elektromos fűtés teljes vagy részleges választása esetén ajánlott szakember véleményét  kérni. Ez a tanácsadás nem kerül semmibe, azonban rengeteg kellemetlenséget megelőz. Amíg az egyik fűtés minden igényének megfelel, addig a másik lehet, hogy számos kellemetlenséget okozna.

A mi szakembereink mindig szívesen válaszolnak a kérdéseire és segítenek eldönteni, hogy mely megoldás lesz a legideálisabb.