Tegye gazdaságossá elektromos fűtését

Gazdaságos elektromos fűtés?

 

  1. tipp: Megfelelő a nyílászárók (ajtók és ablakok) minősége?

Mi lehet kellemetlenebb egy kis hideg huzatnál, amitől megborzongunk, amikor csendben ülünk a kanapén? Hogy megfelelő hatásfokkal tudjon fűteni az ajtókat és ablakokat ellenőrizni kell, hogy nincsenek-e rajtuk repedések, laza illesztések, vagy csak levegőbemenetek. Az Eurovill Profi Kft. szaktanácsadói minden esetben javasolják ügyfeleik részére, hogy a régebbi nyílászárók esetében a kis hőveszteségek kompenzálására szereljenek fel öntapadós szigetelő tömítést, hogy ablakaik és ajtóik megfelelően szigeteljenek. Használjanak szigetelő csíkot az ajtó alsó széle mentén. Ezek a szigetelő csíkok méretre szabhatóak és szigetelőanyaggal töltöttek, amelyek a padlóra helyezve egy huzatos ajtó vagy ablak előtt megakadályozzák a hideg levegő bejutását az alján. Cserélje ki az ablakok körüli repedt tömítéseket, valamint az ajtók körül hiányzó vagy elkopott tömítést is.

  1. tipp: A lehetőségekhez mérten optimalizálja a fűtése hatásfokát!

Az Eurovill Profi Kft. elkötelezett arra, hogy minden olyan apró, ugyanakkor hasznos tanáccsal ellássa ügyfeleit, amellyel magasabb komfort és a költséghatékonyabb fűtési rendszer alakítható ki. A hatékony fűtés érdekében ügyeljen arra, hogy ne legyen akadály az elektromos fűtőtestek körül. Az elektromos fűtőtestek előtti bútorok blokkolják a hőt, amely így nem oszlik el a helyiségben. Ha a fűtőtestet padlóig érő függöny takarja, a hő visszaszorul, és hiába a precíziós elektronikus termosztát, az nem tudja megfelelően érzékelni a hőmérsékletet. Egy gondosan elhelyezett Atlantic elektromos fűtőkészülék alkalmas a legnagyobb hatékonysággal ellátni feladatát alacsony költségszint mellett, ha ezeket az apró tanácsokat  megfogadjuk. 

Gyakori kérdés még, hogy hova szereljük fel az elektromos fűtőkészüléket. A múltban a fűtőtesteket a funkcionalitás megőrzése érdekében általában az ablakok alá helyezték el. Ma már köszönhetően a fejlett technológiákkal és intelligens beállításokkal rendelkező termékeknek ezek az ajánlások megszűntek. A keskeny vonalú, függőleges elektromos fűtőtestek, melyek szintén megtalálhatóak az Eurovill Profi Kft. által forgalmazott Atlantic termékek palettáján, ideális megoldást jelentenek minden helyiségbe.

Lehetőség szerint kerülje a fűtőkészülékek felszerelését olyan falra, amelyek nincsenek szigetelve. A készülékek a szigeteletlen falon való elhelyezése csökkentheti annak hatékonyságát. 

  1. tipp: Használjon programozott fűtést!

Az Eurovill Profi Kft. által forgalmazott francia gyártmányú Atlantic elektromos fűtőkészülékek legtöbbje rendelkezik programozási lehetőséggel, amellyel Ön az életritmusához alakíthatja a fűtési igényét. A fűtés programozása lehetővé teszi, hogy minden helyiséget külön fűtsön. Nézzünk is rá példákat: Az éjszakai időszakot követően reggel már meleg hálószobában és fürdőben végezheti napi rutinját. Azonban például munkába induláskor már nem kell teljes kapacitással fűteni minden helyiséget. Ez lehetővé teszi a helyiségek hőmérsékletének egyedi szabályozását is.
A fűtési rendszer hatékonyságát nagymértékben növeli, ha a lakást külön fűtési zónákra osztják, amelyek különböző fűtési igényeket fednek le. A legtöbb esetben nincs szükség a hálószobák nappali fűtésére, amikor nincsenek használatban, vagy az egész rendszert ugyanazon a hőmérsékleten, pontosan ugyanabban az időben üzemeltetni.

A korábbi technológiák alapján otthonának nagy valószínűséggel egyetlen zónája van, egy analóg termosztáttal, amely az egész ház hőmérsékletét szabályozza, ez energiaforrások pazarlása mellett. A zónás fűtési rendszer lényege, hogy több termosztátot használ, amelyek a különböző zónákban vannak felállítva. Az energiahatékony fűtési zónák létrehozása lehetővé teszi a helyiségek vagy emeletek szerinti csoportosítást, a beépített fűtési tervek segítségével kényelmes környezetet teremthet és hosszú távon rengeteg energiát és nem utolsó sorban pénzt takaríthat meg.

Az otthoni fűtés és hűtés technológiai fejlődésével az analóg és a digitális termosztátok közötti csata a digitális rendszerek javára dőlt el. Az Atlantic digitális termosztátok nagyon fejlettek, és egy termisztornak nevezett kis gyöngyszemet használnak. Ez az eszköz az érzékelők hőmérsékletét méri, amelyet a számítógépes chip olvas és értékel. A hőmérséklet egyszerűen és pontosan leolvasható a kijelzőkről. Továbbá, ahogy a hőmérséklet emelkedik vagy csökken, a rendszer fűtési részei be- vagy kikapcsolnak a programozásnak köszönhetően.

  1. tipp: Üzemeltesse megfelelő hőfokon a fűtőtesteket!

Az Eurovill Profi Kft. szakembereinek az a tapasztalata, hogy gyakori hiba, amit érdemes elkerülni, hogy magasabbra állítjuk a termosztátot abban a reményben, hogy így gyorsabban felmelegszik a helység hőmérséklete, ez sajnos tévhit, nem így működik! Ehelyett állítsa be a termosztátot a kívánt komforthőmérsékletre 20°C és 22°C között. Az Atlantic termékekbe beépített precíziós termosztát méri a helyiség hőmérsékletét, és amint ezt a hőmérsékletet elérte, az elektromos fűtőkészülék, akkor leállítja az energiafelvételt. A hőmérséklet csökkenésekor pedig korrigálja azt.

A termosztát beállítása nagyon fontos, a nappali, étkező ideális hőmérséklete a becslések szerint 20/21°C és a tapasztalatok szerint a hálószobákban, lépcsőházakban, előszobákban a 17°C mondható ideálisnak. Egy kutatás rámutatott, ha például egy fokkal csökkentjük a hőt, azzal valójában 9% energiát takarítunk meg. Ha télen több napig távol kell maradnia, tartson állandó 7 °C hőmérsékletet, hogy megakadályozza a csövek és a vizes rendszerek elfagyását.

Ellenőrizze, hogy a fűtési zónák kiegyensúlyozottak-e. A felmérések alapján a termosztát mindössze egy fokkal történő lejjebb állítása, jelentős pénzbeli megtakarítást eredményez. Pusztán egyetlen °C fokkal történő változtatás! A nem megfelelően kialakított zónás fűtési rendszer azt eredményezi, hogy a kelleténél több pénzt költ otthona fűtésére.
A zónafűtés hiánya, nagyon kedvezőtlenül hathat mondjuk egy emeletes lakóingatlan esetében, amikor a termosztátot 20°C-ra állítja, azt eredményezi, hogy az emeleten a szükséges magasabb hőmérsékletet érik el, míg lent a lakóterekben, ahol a legtöbben a napunk nagy részét töltjük, nem lesz meleg. Ha pedig lent feljebb veszi a hőmérsékletet egészen addig, amíg a földszinten el nem éri a kényelmes hőmérsékletet, akkor az emelet valószínűleg túlmelegszik.

  1. tipp: Használjon redőnyöket, reluxákat és függönyöket!

Az Eurovill Profi Kft. javasolja, hogy annak érdekében, hogy otthona télen megtartsa a hőt – nyáron pedig hűvös maradjon – zárja be a redőnyöket, reluxákat vagy használjon függönyöket a hőveszteség korlátozása érdekében. A redőnyök kiváló lehetőséget nyújtanak otthona energiahatékonyságának javítására. Szintén egy tanulmányra hagyatkozva a redőnyök zárt állapotban több mint 50%-kal csökkentik az ablakon keresztüli hőveszteséget. Fontos tudni, hogy a lakások fűtési energiájának körülbelül 30%-a az ablakokon és ajtókon keresztül megy el. A kellő odafigyeléssel energiamegtakarítást érhet el. A pontos megtakarítás ugyanakkor az épület típusától, elhelyezkedésétől, tájolásától is függ. A beltéri levegő napi megújítása azonban elengedhetetlen; napi 5-10 percnyi ablak nyitása elegendő a levegő megújulásához. Az Atlantic termékkínálatában léteznek olyan fejlett vezérléssel ellátott készülékek, melyekbe úgynevezett ablaknyitás érzékelőt szereltek be. Ezek a készülékek érzékelik, hogy a lakásban szellőztetés folyik és a készülék teljesítményét leveszik a szellőztetés idejére. Amikor érzékeli, hogy a légmozgás megszűnt, újra a beállított hőfokra kezdi felfűteni a helyiséget.